Întreținerea produselor

Întreținerea periodică a produselor din lemn este foarte importantă pentru menținerea aspectului și a proprietăților acestora. Pentru spălarea produselor din lemn folosiți doar apă călduță și detergent de vase obișnuit, nu lăsați produsele mult timp în apă. Este important ca apa să se scurgă de pe produse și să le lăsați să se usuce bine.

Să nu le spălați în masina de spălat vase!

Ferește platourile de lemn de razele soarelui, razele ultraviolete produc modificări în structura chimică a lemnului, făcându-l să se deformeze și să crape. Este interzis uscarea produselor pe calorifer, sau în apropierea surselor de căldura cu temperatură înaltă.

Când considerați necesar, puteți trata lemnul uscat natural cu ulei de gătit sau de măsline.

Cateva informații despre lemnul de fag

Fagul care crește la noi este Fagus sylvatica, fagul european cum mai este el cunoscut. Este nativ în Europa centrală, estică și vestică și în zone din Asia (Iran). Crește de la altitudinea de 300-500 m, în văi luminoase cu pământ afânat, până la altitudini de 1200-1400 m. La noi se găsește mult în zona de nord a țării. În general crește până la 25-30 m, ajungând la un diametru de 1,5 m. Sunt însă exemplare care pot ajunge la 40 m înălțime și un diametru de 2 m. Trunchiul este drept, cu coaja gri verzuie, frunzele ovale, iar fructul mic și țepos (jir).

Lemnul este greu, tare, cu rezistență crescută la presiune. Fibra este dreaptă, cu textura fină spre medie. Porii sunt vizibili, dispuși uniform și mai mici ca cei ai stejarului.

În schimb inelele anuale sunt mai vizibile ca ale stejarului. Culoarea copacului tânăr este alb-gălbuie, spre maturitate devenind alb-roșiatică, cu inima roșie. Prin aburire culoarea se uniformizează iar lemnul devine mai rezistent, uniform și nu mai absoarbe umiditate.